Wat voel je bij posttraumatische dystrofie?

De meeste mensen doen natuurlijk hun uiterste best om zo voorzichtig mogelijk te zijn als ze gaan fietsen, sporten of andere fysieke activiteiten gaan doen. Toch kan het gebeuren dat er een klein ongelukje gebeurd. Je valt, verstapt je of iets in die richting. Mocht het fout gaan, zou het zomaar kunnen gebeuren dat je iets breekt. Je pols, voet of hand is dan gebroken en wordt in het ziekenhuis in het gips gezet. Het is zeker niet prettig als je iets gebroken hebt, maar over het algemeen ben je daarna weer redelijk snel hersteld. Jaarlijks worden er duizenden mensen op deze manier behandeld. Er zijn echter ook mensen die na een relatief klein letsel zoals een gebroken arm of voet, daarna andere klachten ontwikkelen. Posttraumatische dystrofie is hier een voorbeeld van.

Posttraumatische dystrofie komt relatief weinig voor

De aandoening posttraumatische dystrofie is een complicatie die relatief weinig voorkomt, maar wanneer je dit toch ontwikkeld voel je enorme pijn op de plek van het letsel. De arm of voet gaat helemaal opzwellen en kan erg veel pijn veroorzaken. Zoek maar eens naar plaatjes op het internet. Mensen die hiermee te maken krijgen hebben doorgaans enorme pijn en willen deze verlichten. Hoe posttraumatische dystrofie precies werkt is overigens niet helemaal duidelijk. Het lijkt erg sterk op of het lichaam een overreactie heeft op het letsel, bijvoorbeeld de gebroken arm of voet. De zenuwen lijken te worden geprikkeld vanuit het lichaam terwijl dit eigenlijk niet meer nodig is. Dit zou zorgen voor de zwelling en pijn.

Pijn behandelen

Omdat de patiƫnt doorgaans veel heeft van posttraumatische dystrofie, is de behandeling er vaak op gericht om de pijn zoveel mogelijk te verminderen. Bij dergelijke klachten is het altijd aan te raden om contact op te nemen met de huisarts om te kijken naar de mogelijkheden. Dit artikel bevat geen medisch advies.